Foča dobila savremeni bioskop

0

Predsjednik RS Milorad Dodik i proslavljeni režiser Emir Kusturica otvorili su u fočanskom Centru za kulturu prvu od tri buduće sale multipleksa „Doli Bel“ koja je rekonstruisana zahvaljujući investiciji srpskog režisera.

Predsjednik Dodik istakao je da je zahvaljujući saradnji opštine Foča i Emira Kusturice u ovu lokalnu zajednicu vraćena kultura posjete bioskopu.

-Obilježje jedne urbane sredine svakako podrazumijeva postojanje ovakve sale i ovakvog bioskopa, a činjenica da je i Foča studentski grad govori o tome da će brojni mladi moći da prate umjetnost i da se i relaksiraju na jedan lijep način-rekao je Dodik.

otvaranje bioskop 4

Nakon Banjaluke, Prijedora, Andrićgrada, Trebinja, Foča je još jedna lokalna zajednica u Srpskoj koja je dobila savremeni multipleks, čime se, prema riječima slavnog srpskog režisera Emira Kusturice, stvara ambijent za bolji život građana i kulturnu klimu.

-Naša saradnja je još od 2010.godine upućivala na to da narod nije stado nego je narod zbir individualaca koji u svim gradskim sredinama funkcionišu bolje sa kulturom nego bez nje. Foča je dobila bioskop i moći će paralelno sa svjetskom publikom Njujorka, San Franciska, Moskve i svih velikih gradova da bude upućenija u to šta se dešava u svijetu filma-istakao je Kusturica.

otvaranje bioskop 5

Radisav Mašić , načelnik opštine Foča rekao je da je Foča uz razumijevanje i saradnju Emira Kusturice dobila značajan i veliki kulturni prostor koji će obogatiti kulturnu sliku grada.

-Ovo je za nas veliki prozor u svijet, umjetnost i filmsku djelatnost-istakao je Mašić.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović istakao je da su građani Foče dobili modernu bisokopsku salu sa najsavremenijom audio i video opremom.

-Kompletni građevinski radovi izvršeni su u velikoj sali i sve je potpuno novo. Osim najnovijih filmskih ostvarenja na prijedlog Emira Kusturice imaćemo mogućnost i izbora umjetničkog klasičnog filma , a neće biti rijetke ni revije-kazao je Pantović.

Na otvaranju je prikazan film “Sjećaš li se Doli Bel”, a publika će imati priliku da u narednom periodu uživa u najnovijim filmskim ostvarenjima, koji će biti prikazivani u dva večernja termina.

otvaranje bioskop 3

Pored velike bioskopske sale, ugovorom koji su u aprilu ove godine potpisali srpski režiser kao predstavnik preduzeća “Lotika” i Centar za kulturu predviđeno i opremanje još dvije manje sale na spratu objekta. Ukupna vrijednost investicije je 1,2 miliona KM.

Preduzeće “Lotika” koristiće bioskop deset godina uz mogućnost produženja ugovora za dodatnih pet ili deset godina, a Centar će moći da koristi kino sale za svoje potrebe.

Izvor: Radio Foča

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.