Jovanović: Na licu mjesta utvrditi mjere za sanaciju klizišta

0

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović rekao da će zajedno sa geolozima iz Instituta na Tjentištu danas utvrditi šta je potrebno preduzeti da bi se krenulo u sanaciju, odnosno prije toga u ispitivanje samog klizišta u blizini Spomen–kosturnice na Tjentištu.„U dogovoru sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić, geolozi i ja ćemo vidjeti koje su mjere potrebne“, rekao je Jovanović juče za Srnu.

On je rekao da će danas obići teren i utvrditi šta je neophodno za sanaciju odnosno zaustavljanja klizišta.

Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini Spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo klizište koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci.

Na području opštine Foča zabilježene su obilne padavine.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

/SRNA/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.