Klizište na Tjentištu- Spomenik na sigurnom, ugrožena kosturnica (VIDEO)

0

U Dolini heroja na Tjentištu Spomenik Bici na Sutjesci nije ugrožen, ali je klizište prijetnja Spomen-kosturnici, koja bi mogla da nestane u provaliji – prve su procjene stručnjaka. Još se ne zna kolika je šteta, a potrebno je što prije početi sanaciju klizišta.

Stručnjaci iz Instituta za prostorno uređenje Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici utvrdili su da što prije treba uraditi plan sanacije klizišta.

Očekuje se i hitno formiranje upravljačkog tima. Sveobuhvatnoj sanaciji prethodi čišćenje terena.

Stevan Jovanović direktor Instituta za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kaže da iznad samog spomenika ima začepljenih kanala i da tu tu treba uraditi intervenciju te da se odmah može urediti sanacija postojećih kanala i kaptaža.

– Svi radnici NP Sutjeska sutra će biti nagažovani tako da smo mi odmah krenuli u posao, ističe Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska Tjentište.

Da bi se što prije počela sanacija potrebno je pronaći dva značajna dokumenta nestala iz Nacionalnog parka Sutjeska – projekat uređenja Memorijalnog komleksa iz pedesetih i sanacije prvog klizišta iz sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

– Pogledaćemo da li ima u našj arhivi, ako ne, tražićemo u arhivi u Sarajevu i Beogradu ako bude trebalo, navodi Mensud Jahić, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Opštine Foča.

I pored zastrašujućeg klizišta brojni posjetioci i dalje dolaze sa željom da sve bude kao prije, jer, kako kažu, vole Tjentište i jedva čekaju da mu se vrati stari sjaj.

U Nacionalnom parku Sutjeska ističu da vjeruju da će vrijeme pogodovati da se tlo ne pomjera kako bi uspješno pripremili teren za sanaciju.

Ponosni su i na prijatelje parka iz cijelog svijeta koji upućuju podršku.

/RTRS/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.