Klizište u Dolini heroja na Tjentištu; Pomoć Vlade NP „Sutjeska“ (FOTO/VIDEO)

0

Na Tjentištu je jutros došlo do većeg odrona zemljišta koji potencijalno može ugroziti i Spomenik Bitke na Sutjesci.

Klizište se pojavilo nakon 11 časova i prijeti da ugrozi Spomenik Bitke na Sutjesci.

Odmah po saznanju da se u Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu pokrenulo klizište koje prijeti da ugrozi spomen-kosturnicu u spomenik Bitke na Sutjeski, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologijuje odmah je reagovalo i poslalo stručnu ekipu u Nacionalni park da procijeni dosadašnju štetu i sagleda kompletnu situaciju na terenu.

– Kada nas je direktor Nacionalnog parka Dejan Pavlović obavijestio da se pokrenulo klizište i da prijeti Dolini heroja, odmah sam alarmirala Republičku direkciju za obnovu i izgradnju. Direktor Slavko Vukalović i dva građevinska inženjera iz ove uprave su već na putu prema Tjentištu. Takođe, narodni poslanik Ilija Tamindžija je, kao izvšni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Hidroelektrane na Trebišnjici odmah ponudio pomoć, i geolog iz ovog preduzeća će se pridružiti stručnoj ekipi – kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Golićeva je navela da će i Stevan Jovanović, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, zajedno sa stručnim timom iz Instituta, doći na Tjentište, te da se ubrzo očekuje potpuna slika sa terena i procjena štete koje je klizište napravilo, kao i preliminarni način sanacije.

– Vlada Republike Srpske će, kao i uvijek do sada u slučaju elementarnih nepogoda, pružiti punu podršku i pomoć Nacionalnom parku, kako bismo zaštitili Spomen-kosturnicu u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci i sam spomenik – istakla je Golićeva.

Uprava Nacionalnog parka Sutjeska alarmirala je sve nadležne institucije da bi se što prije saniralo klizište koje prijeti da ugrozi partizansku Spomen-kosturnicu i spomenik Bitke na Sutjesci.

Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović rekao je da se klizište, nakon obilnih padavina i topljenja snijega, aktiviralo danas oko 11.00 časova.

– Rupa je duboka i široka nekoliko stotina metara i najgore je što je na svega petnaestak metara od kosturnice, a i spomenik je blizu. Odmah smo kontakirali nadležno ministarstvo i direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda. Da li je klizište stalo, još ne znamo, čekamo geodetske stručnjake – rekao je Pavlović.

Na području opštine Foča već drugi dan zabilježene su obilne padavine.

/RTRS/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.