Za deminiranje u opštinama Novo Goražde i Bosanska Krupa 620.000 KM

0

Vlada Japana je za realizaciju projekta podrške aktivnostima deminiranja u opštinama Novo Goražde i Bosanska Krupa donirala približno 620.000 KM.

Grant ugovora potpisali su danas u Sarajevu otpravnik poslova ambasade Japana u BiH Akito Terući i direktor ITF /Unapređenje ljudske bebzjednosti/ BiH Tomaž Lovrenčić.

Realizacijom ovog projekta više od 300.000 metara kvadratnih ugroženog zemljišta minama biće očišćeno u Novom Goraždu i Bosanskoj Krupi.

„Iako je prošlo više od 20 godina od kraja oružanih sukoba, u BiH i dalje ozbiljnu prijetnju za bezbjednost stanovništva predstavljaju mine, čime je onemogućen i ekonomski razvoj određenog područja“, rekao je Terući.

On navodi da je Japan do sada obezbijedio više od 18 miliona KM za humanitarne projekte deminiranja u BiH, uključujići i projekat koji je danas potpisan.

Projekat deminiranja će sprovesti ITF, humanitarna neprofitna organizacija, koju je osnovala Vlada Slovenije, u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina BiH /BHMAC/ i lokalnim zajednicama, a sufinansirala ga je Ambasada SAD u iznosu od 18.500 evra.

Lovrenčić je podsjetio da organizacija obilježava 20 godina postojanja tokom kojih je u BiH mnogo urađeno po pitanju deminiranja, ali da ima još posla.

Prema njegovim riječima realizacija projekta uticaće na poboljšanje bezbjednosti lokalnog stanovništva, uključujući djecu, kao i na unapređenje poljoprivrede i drugih ekonomskih aktivnosti u ove dvije opštine.

Prošle godine u BiH su od zaostalih mina tri osobe poginule, a četiri su povrijeđene.

„Od kraja rata do danas od mina u BiH je stradalo 1.640 osoba, a površina koja je i dalje sumljiva zbog mogućeg prisustva mina iznosi više od 1.064 kilometra kvadratna koja ugrožava preko 500.000 stanovinika u BiH“, izjavio je vršilac dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH / BHMAC/ Saša Obradović.

Opština Bosanska Krupa je skoro u potpunosti deminirana sredina, što je veliki uspjeh, smatra načelnik ove lokalne zajednice Armin Haletović.

„Više od dva miliona metara kvadratnih je sada sigurne površine, dok je sumnjive površine i to u ruralnim predjelima oko 23 kilometra kvadratna. Ono što je najvažnije, područje prve kategorije, a to su kuće i okućnice, očišćene su skoro 100 odsto čime je osiguran povratak stanovnika“, naveo je Haletović.

Mine i neekspolodirana ubojita sredstva zaostala iz ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka predstavljaju veliki problem i stanovništvu opštine Novo Goražde.

Načelnik opštine Mila Petković izjavila je da stanovnici ove lokalne zajednice žive u neposrednoj blizini minskih polja, a da su posebno ugrožena djeca.

„U protekle 22 godine na području Novog Goražda desila su se četiri minska incidenta, u kojima su poginula tri čovjeka, a jedno dijete ostalo je trajni invalid. Izvršeno je deminiranje na površini od 345.000 metara kvadratnih, a opština ima još 86 lokacija za deminiranje, ukupne površine 5,47 kilometara kvadratnih“, istakla je Petkovićeva.

Ona napominje da je među prioritetima za 2018. godinu definisano deset lokacija koje služe održivom povrtaku i koje se nalaze do 500 metara od stambenih jedinica povratnika u Novo Goražde.

Petkovićeva navodi da je deminiranje uslov koji nema alternativu i u rješavanje problema potrebno je da se aktivnije uključe svi nivoi vlasti, jer lokalne zajednice nisu u mogućnosti same da riješe ovaj problem.

SRNA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.