Životna priča devedeset sedmogodišnje Kose Perović

0

Kosa Perović, koja ima nepunih 97 godina, jedna je od najstarijih stanovnica opštine Rogatica. Rođena je 12. aprila davne 1922. godine u sokolačkom selu Šenkovići. Od svoje dvadesete godine, pa do danas živi u selu Grivci, gdje se udala za Milivoja Perovića.

“Nisam ja htjela da se zabavljam s njim. Ali on je odlučio da me otme. Mene nije imao ko da brani, brat mali, oca ubile ustaše i ja se pomirim sa sudbinom”, priča Kosa.

Iako su Perovići bili dobrostojeći domaćini, Drugi svjetski rat ostavio je teške posljedice. Njenom mužu je zbog ranjavanja amputiran dio noge, izgubio je majku i brata i izgorjela im je kuća.

Kosa Perović sa najmlađim sinom Marinkom

“Izrodila sam dva sina i tri kćeri i odgojila u kolibi za mlijeko. Tu smo namjestili sobicu pošto nam je kuća izgorela. Moj Milivoje je bio sakat u nogu, pa sam sve radila. Orala, kopala, zagrađivala, sjekla drva i vukla da prodajem”, prisjeća se baka Kosa.

S obzirom na godine, zdravlje je dobro služi. Pokretna je, pa i dalje obavlja poslove u bašti. Najmlađi sin Marinko, koji je nastanjen u Rogatici, provodi najviše vremena sa njom, a obilaze je i ostali članovi porodice.

Bez supruga je ostala prije skoro pet decenija, ali kaže da je pored svih nevolja i teškog života ipak srećna, najviše zbog pedeset četvoro potomaka – djece, unuka, praunuka i čukununuka.


Pet generacija na jednoj fotografiji – Kosa sa kćerkom, unukom, praunukom i čukununukom

Zato smo umjesto ustaljenog novinarskog pitanja o receptu za dugovječnost baku Kosu pitali koji je recept za sreću.

“Predeverala sam dva rata, muku i teški rad i evo koje sam godine dočekala. Ljudima je danas sve puno bolje, ali ne znaju da žive”, konstatuje Kosa, dodajući da je čovjeku za sreću dovoljno da ima hranu i krov nad glavom. Svjesna je da su danas druga vremena, da vladaju druge zakonitosti i nove potrebe, ali tvrdi da bi današnji čovjek ipak mogao živjeti bez mnogih luksuznih stvari koje ga ne usrećuju, već mu predstavljaju nepotreban teret.

Opština Rogatica

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.