Ministar Mirjanić u Trebinju: Osnovati fond za agrarni razvoj

0

U Trebinju će, do kraja marta naredne godine, početi sa radom Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, za Trebinje, Bileću, Ljubinje i Berkoviće, koji će raditi na unapređenju poljoprivrede na ovom području.

Ovo je rečeno danas nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da je cilj formiranja jednog ovakvog centra uvezivanje svih važnih institucija kako bi se svi resursi za razvoj poljoprivrede, kojima raspolaže Hercegovina, adekvatno i do kraja iskoristili.

„Taj centar neće zapošljavati nove ljude, nego će oni koji su već angažovani na tim poslovima biti međusobno uvezani i u koordinaciji sa resornim ministarstvom“, pojasnio je Petrović.

On je naveo da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijediti specijalizovanu mašinu za tzv. privođenje zemljišta namjeni, u vrijednosti od oko tri miliona maraka, koja će zemljište koje nije čista oranica moći da obrađuje, a biće dodijeljena Centru za gazdovanje kršom Trebinje.

„Sa ovom mašinom ćemo dobiti nove zadatke na inventarizaciji svih površina koje će moći da se koriste u poljoprivredne svrhe. U tom smislu će biti važna uloga Geodetske uprave Trebinje i Pravobranilaštva, za eventualne sporove i to će omogućiti uslove za ukrupnjavanje poljoprivrednih površina i stvaranje novih preduslova za razvoj poljoprivrede u ovom našem kraju“, rekao je Petrović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić je istakao da je, u cilju boljeg korištenja prirodnih resursa kojima obiluje Hercegovina, bilo nužno sinhronizovati rad svih institucija, odrediti cilj razvoja i ići ka njihovoj realizaciji.

„Zemljište sa kojim raspolaže ovaj prostor treba da se stavi u funkciju proizvodnje i stvaranja dohotka, da se voda kojom se raspolaže, kao proizvodni faktor stavi u funkciju proizvodnje, dinamike, strukture, kvaliteta. Na bazi ta dva proizvodna faktora, nužno je programirati strukturu proizvodnje koja će odraziti zahtjeve tržišta. Jedino te stvari će biti od velikog interesa za razvoj ovog područja, pogotovo u dijelu koji se zove agrarna stvarnost Hercegovine“, rekao je Mirjanić.

Ministar Mirjanić je podvukao da će se morati vrlo brzo dovršiti poslovi na inventarizaciji zemljišta.

„U Trebinju je već dosta urađeno. Do kraja ovog mjeseca treba najveći dio tih poslova da se privede kraju. U drugim hercegovačkim opštinama pokrenućemo inventarizaciju već u toku ovog mjeseca i na tome su angažovane Geodetska uprava, Pravobranilaštvo i inspekcije“, rekao je Mirjanić pojašnjavajući da na području četiri hercegovačke opštine ima 12.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

„Mi još uvijek ne znamo u kakvom se stanju nalazi svaki od tih hektara, otprilike oko 4.500 hektara se obrađuje. Mi hoćemo da se proširi taj broj hektara, da identifikujemo šta je za obradu u poljoprivredi a šta nije, šta je za pošumljavanje, a šta je u okviru krša, i da se u tom smislu napravi red“ dodao je Mirjanić.

On je istakao da svaki hektar zemljišta na ovom području mora dobiti vodu.

„Mi nećemo prestati ulagati u irigacione sisteme, na ovom području pogotovo, dok svaki hektar ne dobije vodu. Na taj način ćemo resurse sa kojima raspolažemo maksimalno iskoristiti i u krajnjem slučaju mnogo doprinijeti ekonomiji ovog područja i RS kao cjeline“, rekao je Mirjanić.

On je dodao da se Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja neće samo baviti zemljištem i vodom nego i ostalim pitanjima razvoja na ovom području.

„Ne smije se zapostaviti stočarstvo. Ove opštine imaju oko 13.000 goveda, oko 45.000 ovaca, blizu 1.000 koza i oko 100.000 brojlera. I to ćemo na određen način fokusirati u radu ovog centra“, naveo je Stevo Mirjanić.

Sastanku u gradskoj upravi Trebinje prisustvovali su čelni ljudi Ljubinja, Bileće i Berkovića, kao i predstavnici „Voda Srpske“, Centra za gazdovanje kršom, Inspektorata RS, savjetodavne službe resornog ministarstva, Agrarnog fonda Trebinje i razvojnih agencija i odjeljenja za poslove agrarnog sektora.

Izvor: Grad Trebinje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.