Nova zanimanja u srednjim školama

0
Foto: Ilustracija

U Centru srednjih škola Trebinje od naredne školske godine trebalo bi da budu uvedena tri nova trogodišnja zanimanja – poslastičar u struci ugostiteljstvo, te pekar i mesar u poljoprivredi i preradi hrane.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici svih srednjih škola, gradskih odjeljenja i privrednih subjekata istaknuto je da će u što skorije vrijeme rukovodstva škola uputiti upisne prijedloge Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koje bi trebalo da uvaži za uvođenje novih smjerova.

U Tehničkoj školi planiraju upis četiri odjeljenja četvorogodišnjeg trajanja, građevinskog, elektro, mašinskog i saobraćajnog tehničara i jedno kombinovano odjeljenja mašinske i elektro struke.

Rukovodstvo ove škole napominje da su prije nekoliko godina htjeli da upišu jedno odjeljenje mašinske struke, smjer varilaca, ali da nije bilo zainteresovanih, pa se od toga odustalo.

U Zavodu za zapošljavanje u Trebinju kažu da najviše nedostaje građevinskih zanatlija poput zidara, tesara, armirača, kao i varilaca iz metalske struke.

Iz Područne privredne komore Trebinje ističu da je veoma važno uspostaviti dobru konekciju između privrednih subjekata i škola.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu na tome malo više raditi. Postoje određena nerazumijevanja za praktičnu nastavu. Učenici bi, stvarno, trebalo više da budu na mjestima gdje će sutra raditi – tako bi znanja koja oni steknu bila mnogo relevantnija, nego što je to sada“, kaže direktor Područne privredne komore Veselin Savić.

On smatra da bi trebalo napraviti neki sistem stimulacije, kako poslodavaca, tako i đaka, koji bi mogli da upisuju deficitarna zanimanja.

Sastanku u Centru srednjih škola u Trebinju prisustvovali su i predstavnici Agencije za mala i srednja preduzeća i Agrarnog fonda.

/SRNA/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.