Skupština grada: Udareni temelji Novog Trebinja

0

Skupština grada Trebinja danas je na 10. sjednici usvojila nacrt zoning plana „Novo Trebinje“.

Nova poslovna zona grada razvijaće se zapadno od Trebinja, na površini od 550 hektara, između magistralnih puteva za Dubrovnik i Mostar.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je formiranje Novog Trebinja motivisano interesovanjem investitora za prostorom na kojem je moguće graditi komplekse ugostiteljsko-turističke i trgovinske namjene.

U Srednjoročnom planu kapitalnih investicija grada Trebinja predviđeno je da se grad širi zapadno od Trebinja. Imamo riješenu dokumentaciju na osnovu koje se mogu izdavati građevinske dozvole, odnosno prodavati zemljište u toj zoni. U ovoj zoni već razvijamo putnu infrastrukturu, vodovodnu mrežu, rasvjetu i ‘optiku’, tako da je ostalo samo da se ova zemlja privede namjeni shodno zoning planu koji je danas predstavljen“, istakao je Petrović.

Usvojeni nacrt upućen je na javni uvid i raspravu nakon čega će biti kompletiran prijedlog zonong plana, što će prema očekivanjima gradonačalnika Petrovića – biti do 15. decembra.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo pojašnjava da postoji veliki interes investitora za razvoj poslovnih aktivnosti na ovom području, te da će zoning planom upravo biti preciznije definisano – koji će to sadržaji biti građeni u toj zoni.

Riječ je o krupnijim investitorima zainteresovanim za gradnju na velikim površinama – kao što su hotelski kapaciteti, veliki trgovinski lanci, autlet centar, kazino kompleks“, pojašnjava Rikalo.

Skupštinskom odlukom danas je utvrđena i lokacija za deponovanje nepotrebnog građevinskog materijala, koji će se ubuduće odlagati na mjestu Majdan pijesak, katastarske opštine „Čičevo 2“, na području Petrovog polja.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo pojasnio je da će određivanjem lokacije biti riješen problem stvaranja divljih deponija građevinskog otpada, te da je za izabranu lokaciju obezbijeđena i saglasnost mještana.

„Radi se o nekultivisanom prostoru devastiranom eksloatacijom pijeska, tako da bi odlaganje omogućilo rekultivaciju lokacije a deponovani građevinski materijal mogao bi se kasnije koristiti za nasipanje lokalnih i seoskih puteva kojima je neophodna sanacija“, pojasnio je Rikalo.

Odbornici su usvojili i odluku o pristupanju izmjeni Plana parcelacije „Todorići 3“, te informaciju o realizaciji Programa rada Skupštine Grada Trebinja od jula do septembra ove godine.

Skupština je prihvatila i informaciju Policijske uprave Trebinje u kojem je stanje bezbjednosti na području grada za prvih šest mjeseci ove godine ocijenjeno zadovoljavajućim.

Uz informaciju je usvojen i zaključak kojim se od Policijske uprave Trebinje ubuduće traži sadržajnije i sveobuhvatnije izveštavanje – koje bi uz evidencije prekršaja i krivičnih djela sadržilo i mjerljive podatke o broju partola na terenu i policijskih službenika, evenutalnim internim ili eksternim istraživanja stvarnog broja prekršaja i krivičnih djela, odnosima i problemu odnosa sa javnom tužilaštvom i sudom, kadrovskim i ostalim problemima.

Za vršioca dužnosti direktora JU „Apoteka Trebinje“ skupština je do okončanja konkursne procedure imenovala Danicu Milutinović, dosadašnjeg direktora ove ustanove kojoj je istakao mandat.

Ranko Kisić imenovan je u Etičku komisiju časti na mjesto priminulog pukovnika Radoslava Zupca.

Izvor: Grad Trebinje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.