Usvojen budžet Trebinja za 2018. u iznosu od 26 miliona KM

0

Skupština grada Trebinja usvojila je danas na 12. redovnoj sjednici budžet grada za 2018. godinu – u iznosu od 26.093.000 KM.

Budžet je za 482.000 manji u odnosu na nedavno usvojeni nacrt, što je, kako je pojašnjeno, posljedica umanjenja planiranog kreditnog zaduženja za 680.000 – jer je već u ovoj godini izvjesno plaćanje obaveza po sudskim presudama koje su se trebale izmiriti u narednoj, te povećanja prihoda za 198.000 KM, a na osnovu projekcija nadležnog odjeljenja.

U odnosu na nacrt, na preporuku resornog ministarstva smanjeni su rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga roba za oko 400.000 KM, pri čemu se najviše ušteda odnosi na troškove organizovanja sportskih i kulturnih manifestacije.

Gradska kasa projektovana je na iznos za 14,6%  viši u odnosu na plan budžet grada za 2017. godinu, odnosno za 9,2 manji u odnosu na rebalans tekućeg budžeta, u koji je bilo uračunato i kreditno zaduženje za sanacije nasljeđenih dugovanja i kapitalne projekte.

Poreski prihodi planirani u iznosu 3% višem od usvojenog rebalansa budžeta za ovu godinu, a značajniji rast očekuje se na pozicijama neporeskih prihoda, koji su u nacrtu budžeta za 2018. godinu veći za 24%, prije svega zbog projektovanog povećanja prihoda od zemljišne rente.

Primici za nefinansijsku imovinu planirani su u iznosu od 2.838.000 KM, odnosno 28% više od rebalansiranog plana tekuće godine, a na osnovu iskazanog  interesa investitora za kupovinom gradskog građevinskog zemljišta, te zahtjeva za individualnom gradnjom.

Tekući rashodi za lična primanja planirani su na iznos od 8,4 miliona KM ili za 5,6% manje od usvojenog rebalansa prošlogodišnjeg budžeta za 2017. godinu, čime je i učešće izdataka na plate u ukupnim budžetskim rashodima smanjeno na 32,2%.

Razvojnu komponentu budžeta za 2018. godinu čini oko 6,3 miliona KM opredijeljenih za finansiranje kapitalnih projekata.

Gradonačelnik Luka Petrović ocijenio je da će po projekcijama redovnih prihoda naredne godine Trebinje imati na raspolaganju najveći budžet u svojoj istoriji, a što je još važnije – i sa istorijskim maksimumom kada su u pitanju izdvajanja u investicije i razvoj.

Izvor: Grad Trebinje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.