Uže zone grada uskoro sa led rasvjetom: Uštede na potrošnji struje i do 80%

0

Kompletna javna rasvjeta u užim gradskim zonama Trebinja uskoro će biti pokrivena rasvjetnim tijelima štedne LED tehnologije.

Gradska uprava pokrenula je procedure javne nabavke 969 LED svjetiljki, kojima će biti zamijenjena zastarjela i energetski neefikasna rasvjetna tijela u sistemu javne rasvjete uže urbane zone.

Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja, kaže da je vrijednost nabavke 390.000 KM sa uračunatim PDV-om, a biće finansirana iz budžeta grada.

Po okončanju procedura javne nabavake očekuje se da će radovi na zamijeni početi na proljeće naredne godine.

„Osnovni razlog da krenemo u ovaj projekat su veoma velike uštede električne energije koje se sa rasvjetom LED tehnologije mogu postići i do 80%. Drugi razlog je što će sa LED tehnologijom kvalitetnijih svjetlosnih karakteristika – gradske ulice biti bolje osvjetljene nego što je to bio slučaj do sada“, kaže Čvoro.

On dodaje da će nakon rekonstrukcije javna rasvjeta dobiti i ljepši i centru Trebinja priličniji izgled, jer će tražena LED rasvjeta imati dizajn moderne interpretacije svjetljike tradicionalnog oblika.

Čvoro podsjeća da je Srednjoročnim planom kapitalnih investicija planirano i da se u narednih pet godina u gradskom budžetu planiraju sredstva za rekonstrukciju javne rasvjete, kako bi sva rasvjetna tijela u gradskom, prigradskom i seoskom području Trebinja bila zamijenjena štednim LED svjetljikama.

Troškovi za utrošenu električnu energiju i održavanje javne rasvjete godišnje su gradsku kasu koštali oko 700.000 KM.

Izvor: Grad Trebinje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.