Speleolozi iz Italije istražuju Višegradske pećine

0

Grupa speleologa iz italijanskog grada Bolonja istražuje pećine na području opštine Višegrad, a u opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu da bi u slučaju značajnijeg otkrića to bila nova turistička ponuda.

„Turistička organizacija Višegrad pružila je pomoć u snalaženju na terenu, kao i u pronalaženju vodiča do lokacija gdje se pećine nalaze. Pećine mogu biti zanimljive i u turističkoj ponudi, naročito za planinare i avanturiste koji vole prirodu“, rekao je predstavnik Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić.

On je istakao da su istraživanja bila na području Višegradske župe i starog grada Dobruna.

„Za sada su skicirali pet do šest pećina i prvi rezulati kažu da su zadovoljni onim što su našli. Istraživanja će biti nastavljena, a svi materijali biće dati na korištenje Turističkoj organizaciji i opštini Višegrad“, napomenuo je Andrić.

Član Speleološkog društva iz Bolonje Luka Pizani rekao je da na području opštine Višegrad obilaze neistražene pećine.

„Naš cilj je da pronađemo pećine, mapiramo ih i kompletiramo dokumentaciju o ovoj neistraženoj regiji. Ovo istraživanje je avanturističkog karaktera, ali se može smatrati i eksploracijom geografskih regija. U svijetu postoje regije koje su još netaknute, a pećine su svakako među njima“, istakao je Pizani.

Luka Brosi iz italijanskog društva speleologa rekao je da su u Višegrad došli kako bi ispitali pećine, a speleološku akciju planiraju u avgustu, jer smatraju da je ovo područje gdje ima mnogo pećina i u kojem će naći velika otkrića.

„Nakon ekspedicija objavićemo sve u našem časopisu, gdje dokumentujemo naše obilaske sa podacima i fotografijama pećina. Kada objedinimo sve, dokumentaciju koju ćemo napraviti predaćemo lokalnim zvaničnicima“, naveo je Brosi.

U Republici Srpskoj je do sada istraženo 14 pećina. Speleolozi tvrde da su sve one pravi biseri prirode, koji bi mogli primamiti hiljade turista.

Opština Višegrad

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.