Održana svečana akademija povodom Dana Republike

0

Dan Republike Srpske – 9. januar obilježen je u Višegradu polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te svečanom akademijom u Domu kulture.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je obilježavanje Dana Republike od izuzetnog značaja za sve građane i borce, koji se slaveći ovaj dan osjećaju časno i ponosno.

„Današnji dan značajan je jer se prisjećamo svih koji su dali živote za Republiku Srpsku i onih koji su izborili status Srpske i njenu poziciju u svijetu. Republika Srpska i njeni građani ne smiju dozvoliti da budu zaboravljeni oni koji su hrabrošću, vjerom u sebe i ljubavlju prema otadžbini uspjeli da pobijede neprijatelja, nesebično žrtvujući svoje živote“, istakao je Đurević.

On je naglasio da se obilježavanjem Dana Republike iskazuje ljubav prema Srpskoj, poštovanje prema njenim stvaraocima i braniocima, a posebno prema poginulim borcima i njihovim porodicama, te civilima i ratnim vojnim invalidima.

Direktor Republičkog Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zahvalio je Đureviću i njegovim saradnicima koji su prihvatili prijedlog ovog zavoda da budu suorganizatori današnje svečanosti.

„Ovom svečanom akademijom želimo poručiti da bez obzira na sve pritiske i odluke onih koji žele da nas spriječe u proslavi Dana Republike, da je za sve nas u Republici Srpskoj, Dan Republike onog dana kada je i stvorena – 9. januara. Radeći na ovakav način, mi koji smo bili svjedoci stvaranja i izgradnje Republike Srpske od 9. januara 1992. godine treba da ljubav prema Srpskoj prenosimo na učenike u našim školama koji su garant da će ona biti stabilna i trajna kategorija“, naveo je Damjanović.

Damjanović je poručio da u školama svakog dana treba pričati o Republici Srpskoj i slaviti slobodu kako bi Srpska išla u bolju budućnost – ponosna i vječna.

„Republiku Srpsku ćemo najbolje čuvati tako da svako na svome radnom mjestu časno i pošteno radi u interesu Republike Srpske, da u svakoj prilici afirmišemo vrijednosti Srpske, cijenimo žrtvu onih koji su u njenu odbranu ugradili svoj život, te trud svih koji su svojim radom i ponašanjem doprinijeli njenom stvaranju i očuvanju od 9. januara 1992. do danas“, istakao je Damjanović.

U okviru obilježavanja Dana Republike u Gradskoj galeriji u Višegradu otvorena je izložba likovnih radova nagrađenih i pohvaljenih đaka.

Dobitnik druge nagrade u kategoriji likovnih radova Nastasija Puhalo rekla je da je ponosna što se njen rad nalazi među nagrađenim.

„Svojim radom željela sam da svima pošaljem istu poruku – poruku ljubavi, vjere i nade. Moj rad se sastoji od pet dijelova, a to su ćuprija koja predstavlja istrajnost i izdržljivost, čovjek sa guslama koji znači nasljeđe, Hercegovačka Gračanica koja predstavlja vjeru, vojnik označava hrabrost i našu Republiku, a u sredini svega toga je drvo koje znači život“, navela je ona.

Opština Višegrad

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.