Sutra obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka

0

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća u Višegradu će sutra biti obilježeni Prvi srpski ustanak i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su za Srpsku život dala 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Tim povodom, u 8.00 časova u opštini Višegrad biće održan sastanak ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duška Milunovića i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, najavljeno je iz opštine.

Služenje parastosa poginulim srpskim ustanicima predviđeno je u 10.30 časova u Manastiru Dobrun.

Delegacije će u 12.00 časova položiti cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na višegradskom Trgu palih boraca, a u 12.15 časova najavljeno je obraćanje zvaničnika.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Opština Višegrad

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.