U četvrtak izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“

0

U Gradskoj galeriji Višegrad u četvrtak, 15. februara, biće otvorene izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ koje organizuje Gradska galerija u saradnji sa Domom kulture Višegrad.

Direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak rekao je da ove izložbe čine foto-reprodukcije eksponata i postavki Moskovskog državnog muzejskog kompleksa.

On je istakao da su izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ prvi put postavljene u BiH, te da na 75 panoa govore o bogatom duhovno-istorijskom i umjetničkom nasljeđu Rusije, iz perioda od 12. do 19. vijeka.

Tuševljak je dodao da izložba „Rusko čudo“ govori o drvenoj palati cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov, dok je postavka „Sveti zaštitnici zemlje ruske“ posvećena ikonama pred kojima su se tokom vijekova molili Rusi za zaštitu otadžbine.

„Dvije izložbe su zajedno predstavljene i to nije slučajno jer obje pripadaju istom krugu ruskog duha i kulture“, naveo je Tuševljak i dodao da izložbe stižu u Višegrad iz Muzeja Stare Hercegovine u Foči, zahvaljujući srpsko-ruskom prijateljstvu, a posredstvom Ambasade Rusije u Beogradu.

Izložbe će biti otvorene u četvrtak u 18.00 časova.

/Opština Višegrad/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.