Višegrad: Ćuprija vapi za rekonstrukcijom

0
Na Drini ćuprija

Višegradska Ćuprija nema upotrebnu dozvolu, a ni dvije godine od rekonstrukcije nije izvršen tehnički prijem. Neimari turske firme “ Erbu” ugradili su materijal koji nije odgovarajaući. Pločnici koji su zamijenili kaldrmu pucaju, fuge na mostu otpadaju i ponovo probija voda, a kablovi od rasvjete nisu zaštićeni. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo I ekologiju kažu da upotrebnu dozvolu neće ni izdati dok se ne otklone i najsitniji nedostaci.

“Da radovi koji su izvedeni na rekonstrukciji Mehmed Paša Sokolović u Višegradu nisu u potpunosti izvedeni sa tehničkom dokumentacijom, nakon izvještaja nadzora konstatovano je da se moraju uraditi neke popravke na samom mostu, odnosno da izvođač I investitor moraju otkloniti sve te nedostatke kako bi most mogao da dobije upotrebni dozvolu, kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo I ekologiju RS Srebrenka Golić.

Iz republičkog zavoda za zaštitu istorijskog I kulturnog nasljeđa upozoravali su i prije dvije godine da materijal koji je ugrađen neće moći izdržati vremenske uslove. To su shvatili i u turskoj razvojnoj agenciji “ Tika “ koja je i izabrala izvođača radova. Sada čekaju analizu materijala koji će naknadno biti ugrađen.

Nakon preuzetog izvještaja od strane instituta u Banja Luci izvršiti će se potrebno fugiranje i uklanjanje nedostataka na česmi i hitabute kompletirati i svi ostali radovi nakon čega će opština Višegrad biti obaviještena o procedurama za tehnički prijem, kažu u agenciji Tika.

A, višegradsku vlast više brine vodostaj Drine. Pitaju se da li će lukovi izdržati ako bi, ponovo, naišle poplave.

Podizanjem korita je ugrožena sama Ćuprija iz razloga jer je smanjem protok kroz ove lukove I kada bi imali količinu vode iz 2010.godine kada smo imali poplavu ovdje u opštini Višegrad, Ćuprija bi bila ugrožena, kaže načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Rekonstrukcija mosta u koju je turska Vlada uložila deset miliona maraka započeta je 2013 i trajala je dvije i po godine. Otada do danas, mnogo puta se razgovaralo o otklanjanju nedostataka, a razmišljalo se čak i o zatvaranju jedne od najvećih turističkih atrakcija u Srpskoj.

Kako ne bi došlo do zatvaranja mosta, tokom posljednje posjete turske delegacije, turski ambasador u BiH obećao je da će se uključiti u rješevanje ovog problema.

/ATV/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.