Vlada Japana donirala Osnovnoj školi 133.000 KM

0

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava prisustvovaće danas u Sarajevu potpisivanju ugovora o dodjeli granta u iznosu od 133.145 KM /68.076 evra/ za projekat obnove Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Višegradu i 96.534 KM /49.357 evra/ za projekat obnove Osnovne škole Kladanj u Kladnju.

Ceremonija potpisivanja ugovora biće održana u Ambasadi Japana u Sarajevu, a Vlada Japana će obezbijediti grant za dva projekta u oblasti obrazovanja u ukupnom iznosu od oko 230.000 KM.

Grant u iznosu od 96.534 KM za Projekat obnove Osnovne škole Kladanj namijenjen je za zamjenu bojlera za grijanje i oštećene stolarije prozora i vrata u školskim objektima, dok je 133.145 KM za Projekat obnove Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Višegradu namijenjen za obnovu stolarije, renoviranje fasade školskog objekta i zamjenu sistema grijanja u sportskim salama škole.

Školske zgrade i sportske sale građene su u periodu od 1930. do 1970. godine i nikada prije nisu propisno renovirane.

U saopštenju Ambasade Japana navodi se da postoje ozbiljni problemi sa kojim se suočavaju učenici poput neujednačene temperature unutar prostorija i opasnosti od povreda usljed polomljene stolarije.

Japan je jedan od najvećih donatora na bilateralnom nivou u BiH.

Japanska pomoć BiH je dosegla oko milijardu KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita životne sredine, infrastrukture.

/SRNA/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komentar!
Molimo unesite vaše ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.